Tempeh av gula ärtor och tempehburgare

DSCF0123_liten

Gula ärtor är något jag är lite dålig på att använda till annat än ärtsoppa. Men tempeh går att göra på flera andra baljväxter än soja, så varför inte gula ärtor som går att odla här i Sverige. En fördel är att du kan köpa skalade ärtor och slipper den delen i processen. Om en använder snabbärtor behöver de dessutom inte ens blötläggas. Det är alltså väldigt smidigt att göra tempeh av gula ärtor. Jag har valt att använda just snabbärtor, så det här receptet är anpassat efter det. Det går att göra som med tempehn av okara, där jag packat i ziplockpåse som perforerats med hål. Men senast jag gjorde den här tempehn valde jag att breda ut ärtorna i en ugnsform som täcks med plastfilm som perforeras på samma sätt som påsarna. På så sätt fick jag en stor kaka som jag kunde skära burgare ur.

Tempeh av gula ärtor

 • 500 g skalade gula snabbärtor
 • 3 msk vinäger
 • 1 tsk tempehsporer (finns att köpa här, här eller här.)

Börja med att koka ärtorna i cirka 30 min. De ska bli mjuka men inte hinna falla sönder. För att göra tempeh får de inte vara för fuktiga. Jag valde att torka dem en stund i ugnen, men bara så länge att de inte känns blöta. Beroende på hur kompakt tempeh du vill ha kan du välja att hacka/krossa ärtorna i mindre bitar, men det går också bra att behålla dem hela. Blanda ärtorna med vinäger och tillsätt sen tempehsporer. Blanda allt ordentligt. Bred ut ett jämnt lager i en ugnsform och täck med plastfolie. Stick hål i folien så att vätska kan dunsta.

Sporerna behöver värme för att börja utveckla det mögel som håller ihop tempehn. Runt 32° behöver de. Jag brukar lägga dem i ugnen som jag värmt något men stängt av, och låter sen bara lampa vara på. För att kontrollera temperaturen kan en använda en mattermometer.

Efter ca 12-20 timmar syns en matta av vitt mögel som börjar täcka ärtorna och tempehn börjar att generera sin egen värme. Du kan flytta ut tempehn från ugnen för att fortsätta hålla temperaturen runt 30°. När allting är täckt av möglet, eller när du kan se att svarta fläckar börjar synas på tempehn, är den klar och kan tillagas eller förvaras i kylskåp eller frys för att använda senare.

torn

Tempehburgare

 • Ärttempeh
 • Marinad (tex soja, sesamolja och citron)
 • Dricksglas till att skära ut burgarna

För att göra tempehburgare använd ett glas i lagom storlek och skär längst med kanten så att du får ut runda bitar. Marinera sen burgarna i en marinad kryddad med sånt som du gillar. Jag använde japansk soja, sesamolja och lite citron. Låt burgarna marieras i minst en timme, eller ännu hellre över natten. Stek burgarna i olja.

Tillbehören kan en ju variera i oändlighet. En klassisk hamburgerdressing gör du av sojamajonäs (eller annan äggfri majonäs), ketchup och bostongurka.

burgareuttag

burgare01

Annonser

18 comments

 1. Johannes/ FarbrorGrön

  Snyggt och ser gott ut! Måste jag testa. Fick 1,6 kg svenskodlade ekologiska sojabönor med posten i januari och ska ta dem först. Tack för inspirationen du ger 🙂 / FarbrorGrön

  • LinnMafalda

   Jag har köpt här och här. Du kan ju börja med en mindre mängd för att testa. Jag förvarar i frysen och då håller de ganska länge, så det går bra att köpa en större mängd också om en vet att en kommer göra mycket tempeh.

 2. albin hagberg medin

  Åhh

  Denna blogg är som himmelriket.

  Har varit fermenteringsentusiast sedan länge men är relativt nybliven inom den veganska kosten. Har nu lite tempehprojekt på gång och blev väldigt nyfiken på om du råkar ha några vattenkefirgryn över? Bor i Göteborg och det verkade som du fantastiske bloggskribent också bor här?

 3. Clara

  Hejsan! Underbar sida du har. När jag gjorde tempehn glömde jag att ta ut den på några timmar och fick en svart hinna under mögeltäcket och en ganska distinkt mögellukt. Är dom okej att äta ändå?

  • LinnMafalda

   Svårt att svara på. Men min erfarenhet är att om tempehn hunnit bli dålig känner en verkligen det på lukten, då luktar den ruttet och inte friskt av svamp. Om den mögellukt den har är den den brukar ha, som alltså luktar mkt svamp, tror jag inte det är någon fara. Men känner du dig osäker kanske det är bättre att börja om. Att det bildas en del svarta fläckar på tempehn är iallafall inte något som gör den farlig att äta.

 4. Tobias Gerdin

  Suveränt, måste jag pröva.
  Ett annat bra användningsområde för gula ärtor är att göra falafel, blir hur bra som helst.

  • LinnMafalda

   Jag rekomenderar verkligen att ge det ett försök 🙂 Falafel låter ju inte helt fel heller, blötlägger du bara eller kokar du dem innan du gör smeten? Jag har använt gula ärtor en del till hummus också och det blir också riktigt bra, framförallt med mycket tahini.

 5. Pingback: Veganske alternativer til soya. | Zen of Carita
 6. David

  Åh detta låter fantastiskt! Jag är allergisk mot soja, men älskar tempeh. Ska pröva! Tycker att din metod att göra tempeh på låter mycket mindre komplicerad än vad jag sett på andra ställen (sett varianter där vattenbad, termometrar, doppvärmare, ombygda kylskåp och jag vet inte vad har använts).

  • LinnMafalda

   Tempehn börjar generera sin egen värme efter ett tag och det är därför det kan vara bra att ta ut dem ur ugnen så att den inte blir för varm. Jag brukar bara lägga dem på köksbänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s