Tofu-Misozuke – Start

Tofu-Misozuke är en form av lagrad tofu. Jag har aldrig ätit det men blev väldigt peppad på att testa efter att ha läst om det på olika forum och bloggar. Det ska bli som en bredbar ost, och förvandla ett vanligt block tofu till krämig ost på 2 månader. Tillverkaren Rau Om som själva utvecklat sitt recept tror på att dela med sig, och har därför lagt upp sitt recept på sin hemsida. De har även skrivit flera blogginlägg om vägen fram till ett fungerande recept. Just att dela med sig tror jag är väldigt bra, är det fler som testar och utvecklar kan det bli så mycket bättre än om en håller allt för sig själv. Och när det gäller lite mer komplicerade tekniker är det ju bra att få ta del av någon annans erfarenhet av vad som funkar mer eller mindre bra. Så efter att ha läst igenom deras blogg och även det här receptet så startade jag 4 olika block med tofu-misozuke. Jag valde att göra en med enbart miso, en med chili, en med rooibos och en med kelp. Om du också bestämmer dig för att testa, dela gärna med dig av dina tankar och resultat!

Tofu-Misozuke

 • 1 block tofu (500g)
 • 2,5 dl vit miso
 • 2 msk socker
 • 2 msk sake

Börja med att pressa tofun. Linda in den i papper och ställ på en skärbräda, lägg en annan skärbräda ovanpå och ytterligare vikt på den. Det går tex att använda några tjocka böcker eller en stor gryta fylld med vatten som tyngd. Låt stå i 2 timmar. Dela tofublocket i två delar. Blanda ihop misomarinaden. Vill du smaksätta blocken olika, dela upp marinaden i två delar och tillsätt kryddor/te eller det du vill använda för smak. Tänk på att använda torkade smaktillsatser. Linda in varje block i sil/ostduk eller någon annan form av tunt bomullstyg. Förbered en torr plastlåda där båda blocken ryms genom att lägga några lager pappershandukar eller hushållspapper i botten. Smeta in blocken i marinad och placera i lådan. Om du vill använda dig av kelp eller annan tång/alg/sjögräs så linda in blocket i den istället för tyg och smeta sen på marinad. Tofun ska lagras i den förslutna lådan i kylen i minst två månader. Pappret i botten får inte bli för blött och ska bytas varje eller varannan vecka. Nu är det bara att vänta!

Tofu-Misozuke med miso och chili

Tofu-Misozuke med miso och chili.

Tofu-Misozuke klar för förvaring i kylen

Tofu-Misozuke klar för förvaring i kylen.

Tänk på att märka lådan ordentligt, minnet är inte alltid så bra som en tror, och delar en kyl med flera andra är det bra för att undvika missförstånd.

Tänk på att märka lådan ordentligt, minnet är inte alltid så bra som en tror, och delar en kyl med flera andra är det bra för att undvika missförstånd.

Annonser

6 comments

 1. reciperenovator

  Hi Linn! Thank you for the link. It’s exciting to see tofu misozuke being made in Sweden too! Hi Linn! Tack för länken. Det är spännande att se tofu misozuke görs i Sverige också!

  • Linn

   Hi! Thank you for your easy recipe and all the nice photos. It helped me a lot when I made this. Can’t wait for it to be ready to eat!

 2. Pingback: Tofu-Misozuke – 2 veckor « Fermenteringsfixeringen
 3. Disa

  Hej!

  Oh, vilken trevlig blogg du har! Jag är väldigt peppar på att testa detta. Vad använde du för någon Sake? Den som finns på systembolaget eller finns det alkoholfri matlagningssake att få tag på i mataffärer?

  • LinnMafalda

   Jag använde en sorts som ett tag såldes i en asiatisk butik här i Göteborg. Den är gjord för matlagning men med alkohol. Det blev lite senare förbjudet och säljs inte längre i mataffärer, men jag har fortfarande kvar av den så har inte kollat upp vad en kan hitta på systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s