”Lagrad” vegansk ost

Obs! Ny förbättrad version som smälter finns här >>

Jag tycker sällan att hemgjord veganost smakar särskilt mycket, och jag saknar främst smaken av lagrade ostar. Det här ett försök att efterlikna en smakrik ost. Receptet är inte perfekt, men ett första försök som jag ändå tycker är värt att dela så att kanske fler än jag kan utveckla utifrån idén. För att smaksätta osten har jag använt fermenterad tofu. Den brukar även kallas ”chinese cheese” och ”stinky tofu”, det var därför jag fick idén till att använda den som smaksättare till en ost. Fermenterad tofu hittar du i glasburkar i asiatiska butiker.  Det här receptet ger en hyvelbar hårdost som passar att äta till kex eller på smörgås. Den smälter inte, utan är enbart tänkt som pålägg.

”Lagrad ost”

  • 3,5 dl vatten
  • 2 msk agarpulver
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl silkentofu
  • ca 10 kuber fermenterad tofu
  • 1/2 dl b-jäst
  • 2 msk tahini
  • 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser utom vätskan och agarpulvret till en jämn smet. Blanda ut agarpulvret i vattnet och koka upp under omrörning, koka i ca 5 min till all agar löst upp sig. Häll ner vätskan i mixern och kör tills det blir en jämn smet. Häll upp i en oljad plastform och ställ i kylen. När smeten stelnat helt i formen är osten klar!

Fermenterad tofu

Fermenterad tofu

Efter att ha hunnit testa osten lite mer kan jag konstatera att jag skulle vilja ha den betydligt fetare, nu påminner den alldeles för mkt om smaksatt tofu. Det går nog också utmärkt att ha i mer av den fermenterade tofun då det inte blev så stark smak när den hunnit stå ett tag, den luktar mer ost än vad den smakar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s