Sojamjölksmaskin

Jag har länge drömt om en sojamjölksmaskin men kände mig tveksam till om det skulle vara värt att investera i. Jag hade hört mycket om att de är jobbiga att diska och att de flesta snabbt tröttnar och slutar använda dem, och att mjölken inte blir så god. Men när jag upptäckte att det gick att köpa mycket billigare genom aliexpress än från någon leverantör i Europa fick jag med resten av kollektivet på idén, och numera gör vi nästan all sojamjölk själva. Visst tar det en liten stund och det kräver en del förberedelser då och då för att göra det smidigt. Men för den lilla arbetsinsatsen får vi ekolologisk sojamjölk för 2 kr litern! Och dubblar en sojamängden i mjölken funkar det utmärkt att göra kefir av den, vilket gör att istället för att köpa soyghurt för ett helt galet literpris har vi ett utmärkt substitut för 4 kr litern. Jag lyckas däremot inte få till yoghurt som tjocknar av hemgjord mjölk, trots försök med flera olika recept. Så kan någon knepet, dela gärna med dig. Det går dessutom att variera smak och recept på mjölken i det oändliga, då en kan använda annat än soja också.

Vi köpte alltså vår maskin här. Gör bara en sökning på soy milk maker, och gå sen igenom dilemmat över vilken maskin du ska välja. Vi valde en Joyoung (JYD-C13S610) som låg i någon slags mellanprisklass.  Den påminner väldigt mycket om en SoyQuick, som är en vanlig maskin i Europa och Amerika, så jag tror att mjölken blir minst lika bra. Joyoung ska även vara den största tillverkaren av sojamjölksmaskiner, och jag antar att det betyder att de har utvecklat bra maskiner. Den har inget filter i själva maskinen vilket gör den lätt att diska. När mjölken är klar filtrerar en den genom en sil som följer med, eller silduk om en vill kunna pressa ut så mycket som möjligt från okaran. Priset med frakt och allt landade under 1000 kr, vilket är nästan hälften av vad det skulle kosta att köpa en SoyQuick. Eftersom Kina har samma spänning i eluttagen som vi kunde vi bara byta ut sladden som följde med mot en sladd som tidigare varit till en dator. Och vips passade den i våra uttag, utan att behöva nån adapter eller annan krånglig lösning.

Maskinen fungerar ungefär så här:

Vi brukar blötlägga något kilo bönor åt gången och fryser sen in dem, på så sätt blir det snabbt och smidigt när en vill göra mjölk. Och en behöver inte ha tänkt på att förbereda varje gång. Gamla smörpaket har en perfekt storlek för att dosera bönorna, och en kan spara in på plastpåsar genom att spara dem och använda för att frysa in bönor i!

I början kände jag av en ganska stark bönsmak och testade knep som att skala bönorna, micra dem en stund och att snabbt hälla dem i kokande vatten innan blötläggning. Det gjorde en viss skillnad för smaken, men nu har jag vant mig och störs inte alls av att det smakar lite böna. Jag tror att det varierar lite mellan olika sorter en köper också. Vi köper numera våra sojabönor från Goodstore, och jag tycker de ger väldigt lite bismak.

Recept på några olika varianter av sojamjölk går att hitta tex här och här.

Annonser

6 comments

 1. Pingback: Soyghurt – Sojayoghurt « Fermenteringsfixeringen
 2. Oscar S

  Hej hej.

  Angående bismak, jag har använt mig av GoGreens sojabönor vilket kunde ge en riktig stark bismak, men efter testat olika sätt med blötläggningen så var salt lösningen, att man sköljer väl innan blötläggningen, blötlägger med lättsaltat vatten, sedan sköljer dem noga igen. Saltet tar bort en stor del av det beska och bismaken.

  Har en liknande sojamjölksmaskin men jag har filter på min, tycker det är lättare att silla bort det lilla böset som blir.

  MvH Oscar

 3. Basse

  Hej!
  Vilket bra inlägg! Jag hade tidigare en sån maskin men tyckte det brände fast massor i värmeelementen på den, gör det inte det för dig? Till slut gav den upp och slutade fungera och någon garanti var ju inte att hoppas på… Saknat den sedan dess, speciellt när man står och kokar sojamjölk för hand…
  För någon månad sen köpte jag dock en ny som hette Soymaster från http://www.naturalgoods.se och är supernöjd! Kör med deras tofupress också, funkar kanon!
  PS. Kanontips med att frysa in blötlagda bönor, varför har jag inte tänkt på det tidigare?? Tack!

  • LinnMafalda

   Jag har inte haft några problem med att det bränner fast. Förutom när jag gjort några misslyckade försök med havremjölk. Hur är den du har att diska? Jag tycker det där filtret runt knivarna verkar som att det bara krånglar till det, och ger mer disk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s